Curiozitati

STIATI CA.... 


Despre CONDIMENTE:

Sofranul este cel mai scump condiment din lume? Pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate. Totusi, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mica de sofran care trebuie folosita pentru gatit compenseaza pretul.

Condimentele au stat la baza primelor forme de comert? Piperul si scortisoara au fost initial condimentele cele mai comercializate in Orientul Mijlociu, chiar de acum 4000 de ani.

Conform unui grup de cercetatori de la Universitatea Cornell, motivul pentru care oamenii au inceput sa gateasca mancaruri condimentate si picante este acela de a se proteja in fata microbilor, bacteriilor sau ciupercilor pe care alimentele le pot dezvolta mai ales in tarile cu climat calduros? Astfel se explica si de ce popoarele care locuiesc in zone foarte calde ale planetei (Mexic, India, Orientul Mijlociu etc) obisnuiesc sa manance mai picant decat europenii.

Despre CALCULATOARE:

Prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox si a avut loc la inceputul anilor `70? Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet.

Primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker? Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.


Primul laptop comercial (oferit pentru cumparare) a fost Osborne1, produs in 1981? Acesta costa 1795 $ dar oferea un pachet software de 2000 $, pe langa configuratia hardware destul de avansata pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era, pe langa raportul pret-beneficii, faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5 inch.

Despre LIMBA ENGLEZA:

Este limba nativa a peste 300 milioane de oameni?

Este a doua limba vorbita pentru aproximativ 150 milioane de oameni?

In total, limba engleza are aproximativ 500 milioane de vorbitori, conform opiniei majoritatii specialistilor?

Este limba dominanta in domenii ca: stiinta, aviatie, business, entertaiment, radio, diplomatie sau internet?

Se estimeaza ca cel putin un miliard de oameni cunosc limba engleza cel putin la nivel de baza?

Despre ORASE DIN ROMANIA:

Brasovul a fost infiintat de catre Cavalerii Teutoni in anul 1211? Conform Enciclopediei Britanice, orasul este mentionat pentru prima data sub numele de Brasov in documente in anul 1251.


Pentru 10 ani, intre anii 1950-1960, Brasovul se numeste “Orasul Stalin”? Aceasta modicare, realizata in “spiritul vremurilor” de atunci, a avut loc la 6 septembrie 1950 cand Marea Adunare Nationala a votat Legea numarul 5. Legea reorganiza teritorial judetele din perioada Regatului Romaniei iar Orasul Stalin devenea capitala Regiunii Stalin (in care mai erau orasele Odorhei, Miercurea Ciuc si Sfantul Gheorghe).

Prima fabrica (sau “moara”, popular) de hartie din Romania a fost infiintata la Brasov? Evenimentul a avut loc in anul 1546 la 13 ani dupa ce Johannes Honterus infiintase si o tipografie in oras. Totusi, prima fabrica de hartie de pe teritoriul actual al Romaniei a fost infiintata la Sibiu in 1534 insa, in acea vreme, Sibiul nu era un oras romanesc.

Dupa catastrofalul incendiu din 21 aprilie 1689, autoritatile au interzis constructiile din lemn? Aspectul actual al orasului se datoreaza, in mare parte, cel putin in vatra veche a Brasovului, acestei interdictii.

Prima solutie de iluminat public a Brasovului a constat in folosirea felinarelor cu ulei? Aceasta

Comentarii

  1. Interesante informatii! Cu exceptia faptului ca stiam de fosta denumire a Brasovului, la restul intrebarilor as fi raspuns : nu stiam ca...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Multumiri de Martisor!

Povestea vietii mele!

Doctor fara voie!