joi, 22 aprilie 2010

Ziua Pamantului!


În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mişcare s-a născut în SUA într-o perioadă cînd au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbuşirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenti împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariţia fibrelor optice, succesul melodiei “Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată ”semn al prosperităţii”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată faţă de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

In Romania, Ziua Pamantului “a prins” mult mai putin ca Ora Pamantului. Ce putem face pentru a ne implica? Multe. Sa lasam masina acasa, sa plantam copacei, sa mergem la strans gunoaiele lasate de fripturisti la graterele de Paste, sa incercam sa convingem cat mai multi prieteni de importanta acestor actiuni si multe altele.

LA MULTI ANI, TERRA!

Surse:

3 comentarii:

 1. Cand am intrat, am crezut ca am gresit adresa.Serios.Am fost buimac cateva momente,obisnuit fiind sa-mi apara fondul albastru al blogului tau.
  Felicitari pentru innoire!Arata foarte bine noua infatisare si mi se pare mie sau parca este mai lat spatiul unde scrii.
  Acum trebuie sa-l uzi cu ceva!:)Este frumos,imi place!
  Ziua Pamantului? Ce fatarnice fiinte suntem! Poluam,defrisam,deversam,contaminam,infectam,suprapopulam,supraincalzim si alte imperfecte de acest gen si la urma spunem:- Vai ce mult te iubesc eu pe tine frumoasa mea margica albastra.
  cat o mai putea saraca planeta sa indure toate astea nu stiu!Eu ii spun : Iarta-ne Terra!

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitari pentru tema aleasa! E interesanta.

  Cat despre Ziua Pamantului cred ca este o prostie, pentru ca Ziua Pamantului ar trebui sa fie in fiecare zi ... Vorba proverbului: "cu o floare nu se face primavara".

  RăspundețiȘtergere
 3. putem face,da. Din pacate, omul,si romanul in special nu are mentalitatea necesara. A naiba revolutie radicala,cand o sa vina ? :)

  RăspundețiȘtergere