Cultura sau incultura, in functie de bani!

Azi am fost in oras impreuna cu o prietena. Am insotit-o sa cumpere cadouri pentru cele doua nepotele ale ei de 2, respectiv 4 ani. In centrul orasului erau mai multe magazine deschise, dar nu stia ce anume sa le cumpere... Dupa ce am colindat putin magazinele, a decis: sa mergem intr-o librarie si sa le ia ceva de acolo. Zis si facut! Am intrat in singura librarie deschisa la ora aceea in centru, adica in libraria din Mall. Acolo... de toate pentru toti, numai bani sa fie!

Am mers la rafturile cu carti de povesti si carti de colorat si am fost surprinsa de preturile mari ale produselor pentru copii. O carte de povesti pornea de la cca 5 lei si ajungea pana la 90 de lei. Culmea este ca majoritatea cartilor cuprindeau maxim 2-3 povesti. Cartile erau frumos copertate si cuprindeau desene care sa-i duca pe copii in lumea basmelor, dar.... pretul te alunga imediat. Daca parintii vor sa le citeasca prichindeilor "Frumoasa din padurea adormita" sau "Motanul incaltat" dintr-o astfel de carte, trebuie sa scoata din buzunar cativa zeci de lei. 

Dupa lungi cautari, prietena mea a cumparat cadourile pentru nepotele, adica:
  • 2 carti de colorat, 2,5 lei/buc* 2 carti=5 lei;
  • 1 carte povesti (cu doar 2 povesti!) = 20 lei, pret la reducere;
  • 1 set creioane colorat = 6,5 lei
In total, 31.5 lei.
Prietena mea, putin dezamagita de preturile mari, a conchis la final: "mai bine le cumparam niste haine, dar nu stiu ce marime poarta."

CONCLUZIA:
Se pare ca in ziua de azi doar parintii mai instariti isi permit sa le cumpere copiilor carti de basme si jucarii, iar restul copiilor se multumesc cu povesti spuse pe cale orala de parinti si desene facute cu pixul pe coli A4.

Comentarii

  1. As comenta parafrazand o reclama de la Champions League:
    Doua carti de colorat,5lei.
    O carte de povesti,20 de lei.
    Un set de creioane colorate,6lei.
    BUCURIA COPILULUI-NEPRETUITA!
    Asa este,scumpete mare,bani putini.In vremurile astea de criza este foarte greu sa cresti un copil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Facand o analogie as putea spune: "obrazul subtire, cu cheltuiala se tine".

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt librar si mereu m-au enervat cei care spun ca sunt scumpe cartile. Ca sa fac o simpla comparatie cu celelalte preturi de care ne lovim zilnic vom vedea ca o bere+un pachet de tigari+o cafea+un Big Mac deja trec de cei 31,5 lei pe care-ti permiti sa-i cheltui cand ai de facut un cadou. Nu stiu ce haine ar fi putut sa ia de banii astia cand o pijama e deja mai scumpa. Carti de povesti frumos ilustrate gasesti la editurile Nicol sau Steaua Nordului cu doar 6/7 lei. Regis are o colectie de clasici la doar 4/5 lei fiecare, mai putin decat costa o sticla de suc cu E-uri! Ar trebui sa mergi mai des prin librarii nu doar cand au de facut cadouri prietenele tale!

    RăspundețiȘtergere
  4. Glyf, nu fumez, nu consum alchool si nici produse de la McDonalds sau suc din comert. Acasa am o biblioteca bogata, am citit destul pana acum cat sa am o cultura generala acceptabila, ultima data am cumparat "Adela" de Garabet Ibraileanu si m-am apucat sa o citesc.

    Iar cand vreau sa citesc o carte care nu se regaseste la mine in biblioteca, ma imprumut de la biblioteca judeteana. Si asta pentru ca cartile sunt destul de scumpe pentru a le putea cumpara pe toate.

    Nu doar de la librarie pot sa iau carti ca sa le citesc, le imprumut, dupa cum am spus mai sus, de la biblioteca sau de la prieteni ori le citesc pe net. Tie probabil iti e mai usor, citesti la locul de munca, nu le mai cumperi.

    Si in caz ca ai uitat, e criza financiara!

    Sincer, mi se pare mult sa dau 90 de lei pe o singura poveste, probabil la tine banii au o alta valoare. Astea erau preturile intr-o librarie.

    Lectura placuta!

    P.S.: La salariile actuale, nu toti isi permit sa mai intre intr-o librarie, desi isi doresc asta. Accesul la biblioteca este inca gratuit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Deja de la o carte cu doua povesti la 20 de lei ai sarit la 90 de lei povestea... "...pentru ca_cartile sunt scumpe..."
    Nimeni nu citeste "destul"
    Spor la criticat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu va inteleg pe voi, ma criticati pe mine ca am spus adevarul: cartile acelea de povesti mi s-a parut scumpe, dar asta este. Voi, in loc sa va cumparati carti si sa le cititi, intrati pe blogul meu sa cititi si sa ma criticati pe mine, doar e gratuit, nu?!

    Nu am sarit de la 20 la 90 lei, este vorba de 2 carti diferite, in contexte diferite. Si asta e adevarul, cartile chiar sunt scumpe si oamenii nu mai au acces la cultura asa cum ar trebui. De ce va lamentati atat cand stiti ca asta e realitatea? Cartile s-au scumpit prea mult pentru buzunarul unui om de rand.

    RăspundețiȘtergere
  7. Repet, cartile nu sunt scumpe! E adevarat ca exista carti ce trec de (multe) milioane asa cum gasesti lucruri extraordinar de scumpe in orice domeniu. Poti sa vorbesti la un Vertu Diamond care face cat garsoniera mea sau poti sa iei un Nokia gratuit la abonament. Asa e si cu cartile. Nu vorbesc de raritati sau editii de lux, vorbesc de edituri preocupate sa scoata carti valoroase (cultural/literar vorbind) la preturi infime, idiferent cu ce vrei sa le compari, bilete de autobuz, covrigi, tigari sau apa minerala. Gandeste-te ca o revista de moda care-si scoate cheltuielile doar cu reclama prezentata apare pe piata la un pret nesimtit care acopera costul a doua volume scoase de Regis/Andreas/Nicol/Tedith... Aceste edituri reusesc sa scoata carti la pretul pe care-l platesti pentru o inghetata sau pentru schimbatul flecurilor pe care le-ai distrus intr-o saptamana de umblat prin gropile municipale sau de doua ori mai ieftine decat ciorapii pe care-i agati intr-o zi de inghesuiala pe autobuz.
    Daca v-ar auzi Badea Cartan cum va plangeti de pretul cartilor s-ar rasuci in mormant!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu iti dau dreptate daca asta te face fericit, dar altii?! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Cei care nu-mi dau dreptate au alte prioritati.
    Am o cunostinta incantata de noul ei telefon, mie mi se pare scump. Imi motiveaza ca are si camera si player si ecran de nu stiu care dar mie tot scump mi se pare. Un prieten si-a luat un ceas cu vreo trei cadrane a caror functionalitate nici n-o cunoaste dar e incantat ca e "de firma" si rezista la 100 de metri sub apa si masoara vitezele dar inca nu stie cum. Mie mi se pare nu doar scump ci pur si simplu inutil.
    Pot continua astfel la nesfarsit trezind indignarea pasionatilor de gadgeturi fara de care nu se poate trai. Toti avem fetisurile noastre, eu continui sa bag bani in obiective foto cu toate ca n-am pic de talent in domeniu...
    Printre fixurile mele este si acesta: nu consider cartile scumpe! Consider ca (din pacate) nu toti le considera necesare si folosesc motivul pretului pentru a scuza dezinteresul pe care-l au pentru carte. Si inca ceva, daca ai vedea ce preturi au cartile "dincolo" nu ai intelege cum de se vand de trei ori mai multe decat la noi, raportat la numarul de locuitori.

    RăspundețiȘtergere
  10. Este adevarat ca, in zilele noastre, cartile pentru copii au mai putine povesti si mai multe poze; asta implica un cost mai ridicat. Eu, una, am o groaza de carti de povesti care au doar copertile colorate, in rest desene schitate si multe, multe povesti pe care le ador. La fel de adevarat este ca oamenii au tendinta, uneori, sa bage mai mult decat castiga in consumabile si mai putin in ceva ce imbogateste sufletul. Si la fel de adevarat este ca magazinele din mall au un adaos propriu, astfel incat orice produs este mai scump decat in alte magazine de profil.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesanta tema,preturi pentru cultura!! Tin minte mai de mult intradevar erau
    preturi mai mici,dar trebuie sa mentionez,si calitatea era la fel,tiparite,parca,pentru nevoiasi!!!Calitatea copertilor, ilustratiile chiar si hartia e de calitate mai buna,asta costa, cu parere de rau dar asta e realitatea!
    Sa nu ma-ntelegi gresit,nu am nici o legatura cu, comertul sau productia de carti,e doar o constatare personala...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Multumiri de Martisor!

Povestea vietii mele!

Doctor fara voie!