Experiente peste experiente!

Ceea ce o sa povestesc mai jos o sa va confirme ceea ce voi deja stiti despre asa-zisii patroni romani.

Sunt si eu un Stan-Patitul, ca si altii. Adica am luat teapa cu un anumit loc de munca.
Mi-am depus c.v.-ul la o farmacie verde si dupa scurt timp am fost chemata la un interviu si am fost acceptata, de a doua zi trebuind sa ma prezint la noul loc de munca. Eram incantata, d-abia asteptam sa iau contact cu clientii si cu noii mei colegi de serviciu, asa ca a doua zi de dimineata, la ora 9, eram frumos instalata in acea farmacie verde.

Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. O cunosteam pe patroana putin (eram clienta ei, i-am cumparat mamei produse de acolo) si imi lasase o parere destul de buna, chiar ma bucuram ca am o sefa de treaba. Doar ca...nu era chiar asa!

Respectiva a avut niste pretentii absurde inca de la inceput si nu mi-a fost de niciun ajutor in cunoasterea produselor. Vroia ca eu sa cunosc in cateva zile toate produsele, compozitia acestora, modul de prescriere, efectele lor si sa indic clientilor produsele exact ca un medic naturist. Ceea ce nu este tocmai normal fiindca eu am alte specializare! 

 In prima zi atat mi-a spus: "Adelina, tu iei produsele pe rand si le citesti prospectul, iar la final te intreb cate ceva." Am zis "ok" si m-am pus pe treaba; doar ca magazinul era mare, produsele erau multe, informatiile veneau una peste alta, iar eu am incercat sa retin cat mai mult. Am mai intrebat-o eu cate ceva pe patroana, ca sa imi fie mai usor sa inteleg... iar la finalul programului primeam cateun test. Asa s-a intamplat timp de cateva zile. Eu nu mai eram asa de incantata ca in prima zi, am observat cateva lucruri care nu mi-au placut (de exemplu, in prezenta mea au venit cateva persoane si si-au depus C.V.-ul pentru un loc de munca in acel plafar si nu intelegeam ce se intampla, de fapt), dar mi-am vazut in continuare de insusirea noilor informatii si de invatarea noilor produse. Am inceput sa ma obisnuiesc si sa asist la vanzarea produselor de catre colegele mele, chiar  am ajutat cu tot ce am putut.

Dar... patroana tot mi se parea absurda. Dupa 10 zile a inceput sa-mi reproseze o serie de lucruri; mi-a spus ca, desi este vizibil progresul meu, ar fi vrut sa invat....LOGIC.

"Cum adica logic, dna? Mi-ati impus sa invat in scurt timp toate produsele din magazin, iar eu am invatat. Stiti doar ca eu am cu totul o alta pregatire si am luat-o pur si simplu de la zero. A trebuit sa invat singura. Am fost eu, singura, in fata rafturilor de produse naturiste si atat."...

Nu i-a placut ca am infruntat-o. Nu eram cu nimic mai prejos decat ea, amandoua fiind absolvente de facultate; ea a terminat facultatea de biologie (ea a invatat in 4 ani o serie de notiuni "inrudite" cu farmacia verde, iar mie imi impunea sa invat in doar cateva zile ), eu fiind absolventa si masteranda de finanate-contabilitate.

In ziua respectiva mi-a mai dat un test; in test imi cerea sa ii spun  compozitia, indicatiile si cum se prescriu o parte din produsele de pe raft. Mi s-a parut absurd tot testul, chiar exagerase. Stiam in ce situatie se recomandau produsele respective, la unele stiam si compozitia, dar... era prea de tot.... sa stiu deja si cate pastile trebuiesc luate in fiecare zi. Nici ea nu stia asta. Era absurd, ma repet. Nici la farmacie... farmacistele nu stiu asta la toate medicamentele... ele avand pregatire de specialitate. Nu am mai ramas la acea farmacie verde.

A doua zi m-am dus sa-mi iau actele; am gasit-o acolo pe fata cu care eu ma intelesesem mai bine. O sa va redau conversatia noastra:

-"Ce s-a intamplat, Adelina? nu mai vii?"...
-"Pai nu mai vin, vreau doar sa-mi iau actele".
-"Asteapta putin, te rog, e cineva inauntru, are persoane chemate la .... INTERVIU"....
"Deja a organizat interviuri? Ce rapid se misca cucoana", m-am gandit eu.
Am asteptat cateva minute, timp in care am discutat cu fata respectiva. In final, am intrat in biroul respectivei patroane.
-"Buna, am venit sa-mi iau actele. Am ceva sa-ti spun: imi pare rau de timpul asta petrecut in plafar, pentru ca este un timp irosit, NEPLATIT. In acest timp puteam sa am alte colaborari"....
A comentat ea putin, spunandu-mi ca mi-a acordat o sansa... urandu-mi "Bafta!".
Am iesit din birou, spunand un civilizat "La revedere!"
Da, nu am fost platita. Am facut munca voluntara, mai bine zis, am luat teapa.

Salariata  ei mi-a zis in timp ce ma indreptam spre iesire: "Adelina, stai linistita. Esti isteata si draguta, o sa-ti gasesti tu rapid in alta parte, cu siguranta". I-am zambit si am zis: "stai linistita, nu-i nicio problema". O regretam doar pe ea, ca si colega de servici, ne-am inteles bine. Cred ca am fi devenit prietene daca am fi lucrat in acelasi loc.

Concluzia?  Eu am fost dezamagita intial, dar stiti cum se spune: fiecare sut in fund este un pas inainte. Chiar nu-mi pare rau ca am plecat de acolo.
Voi ce concluzie ati tras?

Comentarii

  1. Buna seara Dra Adelina
    Am citit postarea dvs.si pot sa spun ca m-a indignat atitudinea patroanei.In primul rind trebuia sa va initieze... si sa nu aiba pretentii exagerate. Este de inteles de ce var fi angajat....neavind pregatirea de specialitate....pentru a va oferi un salariu de numic. Trebuia sa va plateasca cele 10 zile lucrate. Urit foarte urit.Patroana a zis: ca v-a oferit o sansa....eu i-as fi raspuns: nu dvs. patronii ne oferiti sanse...doar Dumnezeu...dvs. ne exploatati creierul si fizicul...Va doresc sa va gasiti un loc de munca potivit cu pregatirea dvs.Sa nu va lasati umilita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dra Adelina revin la comentarul meu.
    Pe aceasta patroana care este biolog de meserie puteti s-o reclamati pentru faptul ca nu cunoaste legislatia ca angajator.....puteti sa-i stricati putin imaginea de patron si specialist biolog ce se pretinde....facindu-i reclama negativa...pentru a se invata minte sa-i respecte pe cei care ii angajeaza. Ca patroana ce se respecta...a unei farmacii verde...trebuie sa aiba colaborare cu medic naturist si sa-si angajeze asistanti de farmacie carora sa le ofere salarii corespunzatoare...nu sa aibe pretentia ca in citeva zile viitorul angajat sa invete.. si logic ...sutele de produse. Sunt sigura ca aceasta femeie isi va gasi "nasul" cit de curind.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pare rau ca ai avut ghinionul de a intalni astfel de patroana:zgarcita la punga dar plina de pretentii exagerate.Nu se poate sa nu ai si tu noroc si sa-ti gasesti ceva pe masura valorii tale.Nu te da batuta si cauta in continuare.Eu sunt alaturi de tine si iti tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Offf, Doamne, cum ii gasesti? ai si to o "bafta"...hai, iti tin pumnii, abia astept sa povestesti cum ai reusit sa te angajezi intr-un loc unde exista un minimum de respect si apreciere

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc pentru gandurile voastre bune.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Povestea vietii mele!

Multumiri de Martisor!

Doctor fara voie!