Martisorul....
Astazi este 1 Martie, prima zi de primavara, dar si Ziua Femeii. Cu aceasta ocazie domnisoarele si doamnele primesc martisoare si flori in dar.... Azi, cand am trecut prin centrul orasului si am vazut acea mare de martisoare, m-am intrebat cum a aparut martisorul, cine l-a inventat, unde si cand. Cum am ajuns acasa, am deschis calculatorul si am cautat mai multe detalii pe internet.
Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar se considera ca ea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosul - razboi. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.
Raspandit in toate zonele tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu, iar folcloristul Simion Florea Marian relateaza in cartea "Sarbatorile la romani" ca in Moldova, Muntenia, Dobrogea si unele parti ale Bucovinei exista obiceiul ca parintii sa lege, la 1 martie, copiilor lor o moneda de argint sau de aur la gat sau la mana. Moneda, legata cu un snur rosu, un gaitan din doua fire rasucite din matase rosie sau alba sau mai multe fire de argint si aur se numeste martisor, martigus sau mart. Martisorul era pus la mainile sau la gatul copiilor pentru a le purta noroc in cursul anului, pentru a fi sanatosi si curati ca argintul la venirea primaverii. In unele zone, copiii purtau martisorul 12 zile la gat, iar apoi il legau de ramura unui pom tanar. Daca in acel an pomului ii mergea bine insemna ca si copilului ii va merge bine in viata. In alte cazuri, martisorul era pus pe ramurile de porumbar sau paducel in momentul infloririi lor, copilul urmand sa fie alb si curat ca florile acestor arbusti.
Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii.
Semnificatia firelor alb si rosu ce se impletesc intr-un snur de care este prins un mic obiect este relevata si de unele legende. Astfel se spune ca Soarele ar fi coborat pe pamant in chip de fata frumoasa si ar fi fost tinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul varsandu-si sangele in zapada. Soarele a urcat din nou pe cer si, in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei - vestitori ai primaverii.
Martisorul este o traditie in Romania, Republica Moldova si teritoriile invecinate locuite de romani sau aromani. Obiceiuri similare sunt intalnite in Bulgaria, Albania, Macedonia.
Sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/
Ca de fiecare data, nu uiti niciodata atunci cand este o sarbatoare sa marchezi evenimentul printr-o postare pe blogul tau!
RăspundețiȘtergereNici acest 1 martie nu a facut exceptie,inainte sa intru puteam sa pariez ca voi gasi tema martisorului si vezi.. ca nu as fi pierdut!
Tu ce martisoare ai primit azi?
Vad ca ai schimbat forma si aspectul blogului, e foarte dragut,arata bine!!!
RăspundețiȘtergerePt. Mihai: pai cum sa uit eu sa postez ceva tocmai despre ziua femeii?! Ar fi fost de neimaginat....
RăspundețiȘtergerePt. JocoK: Iti multumesc pentru apreciere.... si pt faptul ca esti un cititor al acestui blog.
Popa Mihaela-Adelina.... (am probeleme cu autentificarea)