Sf. Pasti.

Pe 24 aprilie 2011 vom sarbatori Sfintele Pasti; de aceea, am considerat ca este normal ca in aceasta postare sa fie vorba despre Invierea Domnului IIsus Hristos. Cuvintele apartin Parintelui Vasile Vasilachi...

"Sfintele Pasti sau Pastele este sarbatoarea Invierii lui Hristos, este trecerea omului din moarte la viata. Crestinii serbeaza Pastile in amintirea mantuirii din robia pacatului si a mortii.

Rastignirea pe Cruce si Invierea, Moartea si Viata, iata realitatile de culme pe care le-a trait cu noi, oamenii, Mantuitorul nostru Iisus Hristos de Sfintele Pasti.

Chinurile rastignirii si moartea I le-au daruit lumea cea veche, Invierea si Viata e Divinul dar dat noua tuturor in schimb de Fiul lui Dumnezeu. Si pana in zilele noastre, noi oamenii adeseori continuam sa-L facem pe Domnul Iisus Hristos sa indure din nou suferinte prin pacatele ce le savarsim, caci ori de cate ori comitem o faradelege, noi ridicam piedestalul unei noi crucificari, dar El, Milostivul Mantuitor, cu aceeasi Divina generozitate ne daruieste iertare, daca o cerem, si o viata noua. La aceasta bucurie pascala de daruiri ceresti suntem chemati in fiecare an la praznicul cel mare al Invierii Domnului!

Intr-adevar, Moartea pe Cruce pe care a indurat-o Mantuitorul, pentru noi toti, pecetluieste nu numai lumea veche, dar si pe cea de astazi si de totdeauna, cand continuam sa traim dupa vechea conceptie pagana de viata. Aceasta stare de crez pagan de viata readuce chiar in atmosfera zilelor noastre o noua Vinere a Sfintelor Patimi, cu tot climatul sumbru de tulburari si suferinte, de lupte si distrugeri si, in cele din urma, moartea pe care noi o comitem chiar noua insine, ori familiilor noastre, societatii in care traim si lumii contemporane, dar ceva mai mult, sufera din nou Insusi Domnul Iisus Hristos!

Iata insa ca si acum, Acel ce ne rascumpara din pacatele noastre, prin Sfanta Sa Inviere, ne aduce mereu o viata noua. El o revarsa in inimile noastre, ne da un nou crez victorios de viata, o noua conditie umana, nu telurica, ci una cereasca, luminoasa, care sa ne aduca pacea Sa si armonia bunei intelegeri intre oameni si popoare.

Intr-adevar, cand noi vom ajunge sa fim in acea divina comuniune de viata cu Hristos Cel Inviat, nu noi traim, "ci Hristos traieste in noi".

Invierea Domnului ne daruieste insa nu numai o victorie asupra pacatului, dar prin aceasta o biruinta asupra mortii insasi. Caci ea ne aduce la acea sfanta traire cu Dumnezeu care e fara de pacat si fara de moarte. Cu Dumnezeu, noi pasim la nemurire!

Invierea deschide noua tuturor intrarea triumfala intr-o viata cereasca incepand chiar de aici de pe pamant si continuand apoi cetatenia noastra in Ceruri cu Sfintii.

Aceasta-i marea victorie si glorificare pe care si noi oamenii o traim la Invierea Domnului!

Cu Iisus Hristos Cel Inviat, noi insine suntem "fiii Invierii", biruind si noi, cu El, pacatul si moartea!"

Parintele Vasile Vasilachi
(din volumul "De la Antim la Pocrov – marturii si marturisiri")



PASTE FERICIT!



Comentarii

  1. Eu continui citand din memorie un pasaj din Crez,,...si intr-unul Domn,Isus Cristos,Fiul lui Dumnezeu,unul nascut, care din Tatal s-a nascut mai inainte de toti veci.Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat,nascut iar nu facut,cel de o fiinta cu Tatal prin care toate s-au facut.
    Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire s-a pogorat din ceruri si s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si s-a facut om.
    Si s-a rastignit pentru noi oamenii, in zilele lui Pontiu Pilat.Si a patimit si s-a ingropat.
    Si a inviat a treia zi ,dupa scripturi. Si s-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.
    Si iarasi are sa vie cu slava, sa judece vii si mortii, a carui imparatie nu va avea sfarsit

    RăspundețiȘtergere
  2. PASTE FERICIT!! Tie,si celor dragi tie!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Povestea vietii mele!

Multumiri de Martisor!

Doctor fara voie!