Doctor fara voie!

"Doctor fara voie" - prima piesa de teatru la care am fost pe anul asta. O prietena care vazuse deja piesa imi spuse ca ar fi pacat sa o ratez. Am asteptat cu nerabdare aceasta piesa, anul trecut nu am ajuns la teatru sa o vad din diverse motive.  Asa ca intr-o vineri seara am fost la Teatrul Anton Pann din Rm. Valcea si am vazut o interpretare extraordinara a actorilor valceni. Piesa a fost pusa in scena intr-un mod in care ne-a acaparat pe toti.

"Doctor fara voie" de Moliere este o satira comica. Personajul principal este un taran, Sganarelle, care, fara voia lui, ajunge doctor. Sotia taranului vrea sa se razbune pe el pentru bataile pe care i le aplica din cand in cand si ii face o farsa. Femeia, asistand intamplator la o discutie, afla ca fiica unui om instarit a ramas muta si niciun medic nu a reusit sa o vindece. Sotia intra in joc si spune ca sotul ei este un medic foarte priceput, dar este putin .... diferit; adica se comporta ca un om simplu si nu recunoaste nici in ruptul capului ca este doctor si trebuie altoit de fiecare data ca sa-si recunoasca profesia.  Fiind la padure sa taie lemne, Sganarelle se intalneste cu barbatii care ii intalnisera mai devreme sotia. Acestia il altoiesc putin si acesta devine... medic. Asa ca medicul nostru ajunge acasa la fata muta... avand sarcina de a o vindeca. Si reuseste sa faca asta prin metodele lui. Fata era sanatoasa tun, se prefacuse tot timpul. Medicul nu a facut decat sa o puna fata in fata cu barbatul iubit si aceasta incepe sa vorbeasca.  Mutenia ei era de fapt un protest impotriva deciziei tatalui ei de o marita cu un alt barbat decat cel pe care-l iubea. Tatal ei accepta pana la urma casatoria cu barbatul pe care-l iubea, iar Sganarelle se hotareste sa profeseze in continuare ca si medic.

Piesa a primit un 10 cu felicitari din partea tuturor spectatorilor din sala, actorii au fost aplaudati cateva minute in sir. Dupa 1 h si 30 min am plecat incantata de la teatru. Totul a fost o alinare pentru sufetul meu. Si va indemn si pe voi sa mergeti sa vedeti "Doctor fara voie", nu o sa regretati.

P.S.: Si nici biletul nu este asa scump: a costat doar 10 lei.

Comentarii

  1. Acum m-am lamurit."Bolnavul inchipuit" este o alta piesa de-a lui Moliere.Din ignoranta am facut o confuzie.
    Mi-ai facut pofta sa mai merg la o piesa de teatru.Nu am mai fost de ahaaaaa ...nu mai tin minte cand.De ani buni oricum.
    P.S: Ar putea si astia de la teatru sa sara la cap cu ceva pentru ce reclama le-ai facut.Macar o cioco,ceva:))

    RăspundețiȘtergere
  2. As vrea sa va felicir pentru acest minunat rezumat si sa va multumesc din tot suflet ca una la mana,am fost foarte ajutata pentru ca aveam sa scriu un rezumat pentru piesa "Doctor fara voie" lui Moliere si doua la mana dupa ca dupace am citit mi-a tras atentia si dupaia am citit toata piesa din opera sa si as vrea foarte mult sa ma duc si eu la teatru sa vad cum este piesa si jucata cu actori,cred ca o sa fie minunat.Va multumesc inca odata:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-am putut ajuta! Sa sti ca se merita sa vezi piesa de teatru!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Povestea vietii mele!

Multumiri de Martisor!