Sf. Nicolae

Seara lui Mos Nicolae

    In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.
    Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.
    De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Cine e Sfantul Nicolae?

     Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).
      Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352.
    Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.
    Moastele Sf. Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.
    Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.
    Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
    Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
    Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe data de 6 Decembrie.

Ce aduce Mos Nicolae

    La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe linga dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa. Sfintul Nicolae si aghiotantul sau Ideea de mos care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Desi in crestinism s-au pierdut aceste povesti, in constiinta oamenilor ele au ramas prin existenta unor personaje cum ar fi Sfintul Nicolae si Mos Craciun.
    La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawaii el coboara din barca. In districtul german Berchtesgaden, 12 tineri imbracati in paie si avind masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfintului Nicolae, sunind din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara facindu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savirsite. Si in Germania, Sfintul Nicolae vine cu un aghiotant care poarta nume diferite. Sfintul Nicolae are aici un sac in spate si un bat in mina, in timp ce aghiotantul este o fiinta inspaimintatoare.
    In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mincata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri.
    Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sint aduse de ingeri.
    In Siria, cadourile vin cu o camila tinara in data de 6 ianuarie. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede ca a refuzat sa-i conduca pe intelepti la Bethleem cind acestia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana isi petrece timpul mergind din casa in casa pentru a-l gasi pe Copilul Hristos.

Voi ati fost ascultatori? Ce credeti va v-a aduce Mos Nicolae? Celor care isi sarbatoresc ziua onomastica le urez un calduros LA MULTI ANI!

Comentarii

  1. foarte faine povestioarele, mi-au adus aminte de unele pe care le citeam si eu, candva:) bravo, ai updatat site-ul, eu n-am reusit, tot nu stiu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Denisa, daca vrei sa pui muzica pe blog, iti recomand doua site-uri:
    1. http://drweather.wordpress.com/2009/11/06/cum-pun-muzica-pe-blog-site/ (aici ti se explica pasii in care pui muzica pe blog)

    2. www.mixpod.com (aici iti vei crea contul si vei crea un folder cu muzica preferata care va fi ascultata pe blog).

    Sa intri pe ambele site-uri, eu asa am facut. Multa bafta!

    P.S.: Ce ti-a adus Mos Nicolae? :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Multumiri de Martisor!

Povestea vietii mele!

Doctor fara voie!